Hvad er en blowerdoor test, og hvad måler den?

15. maj 2022 Slået fra Af tbadmin

En blowerdoor test er en måling af en bygnings lufttæthed. Den udføres ved at forsegle alle døre og vinduer i bygningen og derefter bruge en blæserdør til at sætte tryk på eller fjerne trykket i det indre. Det omfang, hvori blæsedøren kan ændre trykket inde i bygningen, er en indikation af, hvor godt den er lukket. Jo tættere bygningen er, jo mindre luft vil kunne slippe ud gennem revner og åbninger.

Blowerdoor tests er vigtige, fordi de kan hjælpe med at identificere områder, hvor en bygning mister energi. Ved at finde og tætne disse utætheder kan bygherrerne forbedre energieffektiviteten i deres huse og reducere varme- og køleomkostningerne. Blowerdoor tests bruges også til at overvåge ændringer i luft.

Hvordan forbereder man sig til en blowerdoor test?

For at forberede en blowerdoor test skal alle døre og vinduer i bygningen være forseglet. Dette kan gøres ved at lukke alle døre og vinduer og tape dem til med malertape. Når alle åbninger er forseglet, opstilles blæsedøren i en udvendig døråbning. Blæserdøren har en ventilator, der bruges til at sætte bygningens indre under tryk eller trykaflastning.

Blower door-testen tager ca. 30 minutter at gennemføre. Under testen tændes og slukkes ventilatoren flere gange for at måle bygningens lufttæthed ved forskellige tryk. Når testen er afsluttet, angives resultaterne i form af en “lækage til udeluft”-score.

Hvad man kan forvente under og efter blowerdoor testen?

Under blæserdørstesten kan du måske høre blæseren køre og mærke en svag brise fra blæserdøren. Dette er normalt og er ikke tegn på, at der er utætheder i bygningen. Når testen er afsluttet, fjernes blæserdøren, og alle døre og vinduer kan åbnes.

Du kan forvente at se et fald i dine energiregninger efter at have fået foretaget en blæserdørstest i dit hjem. Det skyldes, at testen vil hjælpe med at identificere de områder, hvor dit hjem mister energi. Ved at tætne disse lækager vil du kunne reducere dine varme- og køleomkostninger.

Hvad er fordelene ved en blowerdoor test?

En blowerdoor test kan forbedre energieffektiviteten i dit hjem og spare dig penge på din energiregning. Testen kan også hjælpe dig med at overvåge luftkvaliteten i dit hjem og identificere eventuelle sundhedsrisici. Ved at tætne utæthederne i dit hjem kan du også reducere træk og gøre dit hjem mere behageligt at bo i. Et behageligt hjem, er om noget det vigtigste for øget trivsel. Man skal ikke undervurdere vigtigheden i at have et tæt og sundehedssikkert hjem.